Lyden af Nordjylland!

Shifting Identity's nye projekt Lyden af Nordjylland er bogstaveligt talt lyden af Nordjylland og det i mere end en forstand.

Baggrunden for projektet findes i vores samarbejde i 2015, hvor et akustisk musikalsk udtryk i grænselandet mellem moderne klassisk kompositionsmusik og improvisatorisk musik blev udforsket. De kompositoriske værktøjer tog dengang udgangspunkt i forskellige forhold omkring Aalborgs historie og i den følgende dialog med publikum blev flere assosiationer til natur- og reallyde identificeret. Det fik os til at stille os selv spørgsmålet om, hvordan lyder Nordjylland egentlig og hvilke interessante lyde afspejler regionen?

Svaret på dette spørgsmål ved vi ikke endnu, men i samarbejde med lydkunstner Morten Poulsen er målet at finde det. Måden vi griber det an på er ved feltstudier, hvor virkelighedens lyde fra Skagen, Mors, Fjerritslev og Aalborg undersøges og optages. Herefter bliver lydene bearbejdet og indgår som musikalske virkemidler i nyskrevet musik, der fremføres på lokaliteter i nærområdet.

Projektet støttes af Region Nordjyllands 'Lille Kulturpulje'.

Shifting Identity liveoptagelse!

Nu kan du høre et udpluk af koncerten d. 6. december ved at klikke på flg. link: https://soundcloud.com/tajakobsen/sets/shifting-identityShifting-Identity-web

Musik - det internationale sprog

I en tid, hvor grænser lukkes og mure skal opføres, er det tankevækkende, at kunsten krydser grænser mere end nogensinde. Musikere verden over spiller sammen på kryds og tværs, og de er dermed med til at udvikle nye musikalske og genrebrydende udtryk. Ikke nok med det, så er musikere og andre kunstnere katalysatorer for kulturel udveksling - noget der er vigtigere end nogensinde.

Shifting Identity er ingen undtagelse - det er et møde på tværs af nationaliteter og musikalske baggrunde. Musikken er skrevet af Thomas Albæk Jakobsen, der i sin søgen efter et unikt udtryk også har valgt en lidt utraditionel besætning i Malte Schiller (DE) på klarinetter, Marius Ungerau (RO) på bratsch og Francisco Vila (US) på cello.

Invitation til live-laboratorium og interaktiv musik

Shifting Identity fremføres som et live-laboratorium, hvor I er inviteret til at opleve gruppen arbejde med og fremføre musikken i en utraditionel koncertform. I laboratoriet er det muligt for jer at gå i dialog med musikerne omkring den musikalske proces. I kommer også til at være medskabende, i det noget af musikken er interaktiv og omfatter både improvisations-bingo og pictogram musik. Den interaktive del er lavet således, at musikalske forudsætninger ikke er nødvendig, blot I har nysgerrigheden.

Shifting Identity fremføres to gange d. 6. december 2016 på Center for Dansk Jazzhistorie, Kjellerups Torv 2, 9000 Aalborg. Koncerterne starter kl. 16.30 og kl. 20.00. Der er gratis adgang.

Shifting Identity - et lydbillede på forandringer over tid

Dette er historien om, hvordan Aalborg som by har ændret sig over tid, fra vikingebosættelsen til den tunge industriby og frem til i dag, hvor især viden og kultur er fremherskende tendenser. Byens identitet og rum er ændret og det samme er byens indbyggere - måske uden de ved af det. Verden er dynamisk og altid i bevægelse, så dette er også historien om en lokal identitet i en globaliseret verden, hvor udsyn skaber nye muligheder.

Et lydbillede på forandringer
Disse dynamiske bevægelser har været inspirationskilder til at skrive musik over en række modsætningsforhold, der relaterer sig til en fortid og til en nutid. Modsætningerne er omsat til musikalske virkemidler og kompositoriske værktøjer, så Shifting Identity bliver et lydbillede på forandringer over tid. Musikken befinder sig i spændingsfeltet mellem det improvisatoriske og ny klassisk kompositionsmusik med twist af indie-rock.

Et møde på tværs af nationaliteter og musikalske baggrunde
Musikken er skrevet af Thomas Albæk Jakobsen, der i mere end en 10-årig karriere har udgivet tre anmelderroste albums. Med sig har han Malte Schiller (DE) på klarinetter, Marius Ungureanu (RO) på bratsch og Francisco Vila (US) på cello. Det musikalske møde sker således på tværs af både nationaliteter og musikalske traditioner, da alle musikerne bevæger sig inden for mange musikalske genrer.

Projektet støttes af KulturKantens pulje UdOverKanten og MUSAM.